01-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı kapsamında hastanemizde yataklı servislerinde hastalara, doğumhanede, poliklinikte ve bekleme alanlarında el broşürü dağıtılarak konu ile ilgili bilgilendirme çalışması yapıldı.
Hastanemiz Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr.Merve Dağlaroğlu tarafından yapılan bilgilendirmede;
"Rahim ağzı kanseri ve HPV
Dünya’da her yıl 500 bin kadın rahim ağzı kanseri olarak yeni tanı almakta ve her yıl 250 bin kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin en önemli risk faktörü HPV (“Human Papilloma Virüsler” ) virüsüdür. HPV, cinsel yolla bulaşan, oldukça yaygın görülen bir enfeksiyondur. HPV virüsünün 200’den fazla tipi bulunmaktadır. Bu tipler kansere sebep olma potansiyellerine göre düşük riskli ve yüksek riskli olarak bilinmektedir. HPV tip 6 ve 11 en sık görülen düşük riskli tipler olup genital siğil (kondilom) nedenidir. Rahim ağzı kanseri açısından yüksek riskli HPV tipleri ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 ve 68’dir. Bu HPV tipleri arasından HPV tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin %70’inden sorumludur. Cinsel olarak aktif olan kişilerin yaklaşık olarak %50’si, hayatlarının bir döneminde HPV ile enfekte olurlar. Çoğu kadın kendi vücut savunma sisteminin yardımı ile bu virüsü yener. Fakat bazı HPV tipleri ise bu savunma sisteminden güçlü çıkar ve rahim ağzı kanserine neden olabilir. Hiçbir belirtisinin olmaması, kişinin HPV enfeksiyonu taşımadığı anlamına gelmez. Hastalığa neden olan HPV virüsünden korunmak için önlemler almak, düzenli rahim ağzı kanser taramaları yaptırmak ve yıllık jinekolojik muayene olmak rahim ağzı kanseri gelişme riskini nerdeyse sıfırlamaktadır.
HPV için yapılan tarama testlerinden biri olan Smear testi son derece basit ve ağrısız bir kanser tarama yöntemidir.
21 yaş üzerindeki aktif cinsel yaşamı başlamış tüm kadınların üç yılda bir smear testi yaptırmaları gerekir. Eğer aktif cinsel yaşam bu yaştan önce başlamışsa, başlanan yaştan itibaren ilk üç yıl içinde smear testi yapılması önerilir. Testler menopoz sırasında da aksatılmamalıdır. Ayrıca smear testinde şüpheli bir durum görülmüşse, test daha sık aralıklarla yapılabilir ya da ileri tetkik uygulanabilir. 30 ve 65 yaş aralığındaki kadınlarda ise HPV tarama testi varsa Smear taraması ile birlikte her beş yılda bir yapılması önerilir.
Unutulmamalıdır ki; rahim ağzı kanseri önlenebilen bir kanserdir. Yıllık jinekolojik muayene olmak ve düzenli olarak rahim ağzı kanser tarama testlerini yaptırmayı ihmal etmemek, ertelememek gerekir."