‘’1 Aralık Dünya AIDS Günü’’ kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla hastanemizde eğitim verildi.
05 Aralık 2023

‘’1 Aralık Dünya AIDS Günü’’ kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla hastanemizde ilçe Sağlık Müdürlüğü ile ortak stant kurularak  bilgilendirmeler yapılmıştı. Ayrıca  Enfeksiyon Uzmanımız tarafından personellerimize konferans salonunda bir sunum gerçekleştirilmiştir.
Enfeksiyon Doktoru Uzm. Dr. Mustafa Yüksel; HIV, kan ve korunmasız cinsel temas yoluyla bulaşan ve vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ancak esas etkilerini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren bir virüstür. HIV, temel olarak CD4+ T lenfosit adlı beyaz kan hücrelerini yok ederek bağışıklık sistemini baskılar ve vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. Bunun sonucunda normal koşullarda tedavi edilebilen verem, ishal, menenjit, zatürre gibi hastalıklar vücuda ciddi zararlar verir. Bazı durumlarda ise kanserler görülebilmektedir günümüzde HIV için geliştirilen ilaçlar virüsün vücutta çoğalmasını ve bağışıklık baskılayıcı etkisini önleyerek HIV pozitif kişilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamaktadır. Bunun için tedaviye erken başlanması ve doktor kontrolünde düzenli olarak devam edilmesi önemlidir. Ülkemizde HIV testi kişinin gizliliği tamamen gözetilerek yapılmaktadır. HIV sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran tedavi ve testlerini yaptıran hastaların veya yeni tespit edilen HIV pozitif kişilerin kimliği ile ilgili bilgiler kodlanarak bildirilir. Kişide HIV virüsü pozitifse sağlık bakanlığına bildirim zorunludur. Ancak yine yukarıda bahsedilen kurallar gözetilerek yapılmaktadır. HIV pozitif kişilerin tedavisinde kişilerin kendileri ve yakınları için psikososyal destek önemlidir ülkemizde HIV pozitif kişiler ve yakınları için sosyal ve hukuksal destek verecek bir çok dernek mevcuttur. HIV testi evlilik öncesi zorunlu testler arasındadır. Ancak HIV pozitif olmak evlenmeye engel değildir. HIV insandan insana bulaşmaktadır. Virüs, pozitif bireylerin kan, sperm, vajina salgısı ve anne sütünde bulunur hem kadın hem de erkekten bulaşabilir. Erken tanı ve tedavi için aile hekimlikleri ve enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvuruda bulunmak yeterlidir. diyerek vatandaşları bilgilendirdi.

• 1 kasım